Een paar weken geleden hadden we (Coutts Cougars) de competitie gewonnen en waren 9 punten los van de nummer 2, dus een noemenswaardige prestatie, onder meer omdat we dit jaar 2de klasse hebben gespeeld.

Maar in Australië is de competitie wat anders opgezet dan we in Nederland gewend zijn, als je de competitie wint dan heb je de “Minor Premiership” gewonnen en dat is niet de hoogste prijs, de “Major Premiership” is de titel die wil winnen. Om die titel te winnen worden aan het einde van de competitie een aantal wedstrijden gespeeld door de top 4 ploegen, en de winnaar van die (mini) competite wint dan het “Major Premiership”. Afijn wij hebben afgelopen zaterdag de finale gespeeld tegen Grafton City, de ploeg die ons een aantal weken geleden met 5-0 had verslagen, en dacht dit wederom te doen.

Dit viel bitter tegen wij scoorde als snel 1-0 en hielden deze voorsprong bijna de gehele wedstrijd, totdat de gelijkmaker werd gescoord vlak voor tijd ! Dus kwam er een verlening die tot zo’n 5 minuten voor tijd gelijk bleef totdat Grafton City een doelpunt scoorde 2-1 achter. Dit ging wel heel erg moeilijk worden, maar er werd niet opgegeven, en met nog 2 minuten te spelen scoorde we de gelijkmaker, wat een blijdschap het veld werd afgebroken door de 200+ supporters. Toen bleef er dus niets anders meer over om penalty’s te nemen, het is niet leuk om via penalty’s een finale te verliezen, maar o zo heerlijk om dit te winnen, wat dus het geval was. De winst van de titel werd tot in de kleine uurtje gevierd, dat kan ik je garanderen. Natuurlijk kreeg deze fenomenale prestatie van dit kleine clubje dat de “Coutts Cougars” zijn, de nodige aandacht in de lokale krant !

Tijdens het feesten had ik een interessant gesprek Dave (een van mijn mede spelers) en woont in Nymboida. Nymboida is een klein gehuchtje iets ten zuiden van ons, en dat schitterend ligt aan de Nymboida rivier. Dave vertelde me dat ie van de week een graf had gegraven voor een van de bewoners van Nymboida. Nu ik dacht dat ie dat had gedaan met wat machinerie, met niets was minder waar, het is een traditie dat als er een lokale bewoner (local) overlijd, de mede bewoners dit graf met de hand komen graven. Ik wist niet wat ik hoorde, het schijnt dat de gemeente dit al een keer heeft willen stoppen, maar daar hadden de bewoners geen gehoor aan gegeven, gelijk hebben ze tradities zijn er om in stand te houden. Het graven van het graf word met zeer veel zorg gedaan, bijna tot het obsessieve toe. Het wordt precies gegraven aan de hand van de vorm van de kist, er worden zelfs een waterpas gebruikt om het zo perfect mogelijk te graven. Ik zei met de hand, dat is niet helemaal waar want de grond is zo verschrikkelijk hard dat er toch een jackhammer aan te pas moet komen. Het verhaal werd echter nog fantastischer toen Dave met vertelde dat de 2 (oude) hondjes van de overledene bij ‘m werden begraven (nadat ze waren afgeschoten). Een beetje luguber als je dit zo hoort maar als je erover nadenkt, niemand zou die 2 oude hondjes overnemen, dus het is misschien wel beter zo.

Afijn zo ie je maar je leert steeds weer nieuwe dingen, en dat maakt het zo machtig om hier te wonen, dat is als je natuurlijk van een niet alledaags leventje houd 😉