Zoals al vermeld in m’n vorige blog, deze keer over de aanschaf van een nieuwe en de verplaatsing van een watertank.

De trouwe lezers van onze blog weten dat we volledig afhankelijk zijn van de regen voor onze watervoorziening. Dit houd dus in dat je het regen water moet op kunnen slaan wanneer dit dus valt. Dit doen wij aan de hand van grote polytheen tanks van 5000 gallon (22.700 liter), die aangesloten zijn aan onze dakgoten via regenpijpen. Niet al te lang geleden hebben we een grote garage gebouwd, wat dus inhield een groot oppervlak (dak) om water op te vangen. We hebben al 2 van deze tanken staan die tot op heden meer dan voldoende zijn geweest voor ons tweeën, ook met de lange zeer droge periodes die we hebben gehad. Maar je kan nooit genoeg water hebben, mochten die droge periodes nog langer gaan worden, dus vandaar de aanschaf van een derde tank. Die tank is een aantal weken geleden aangeleverd door de firma Duraplas, we hadden al een paar tanks van dezelfde firma, dus was het logisch om bij dezelfde leverancier te blijven om esthetische redenen. Wij waren het eerste aflever adres van de bezorger, hij had nog een aantal grote tanks bij hem, die van ons was niet eens de grootste. Je moet weten dat zo’n lege tank bijna een halve ton weegt, dus heb je wat extra handen nodig om dat ding te verplaatsen, wat dus Jeanette de bezorger en mij is gelukt.

Nu zo’n zelfde tank staat ook tussen ons huis en de kleine cottage, en die willen we al een tijd verplaatsen, nu was het dus de tijd om dit te gaan doen. Afijn deze tank is niet leeg, maar nagenoeg vol, en we willen dat water natuurlijk niet kwijt. Ik had nog een oude pomp gevonden die de vorige bewoner had achter gelaten, dus een aantal verloop stukken aangesloten en wat slangen om dit water vanuit de oude naar de nieuwe tank te pompen. Dit heeft de nodige uren geduurd, maar uiteindelijk was bijna al het water verplaatst. “Bijna” want de aansluiting, om het water uit de tank te krijgen, zit niet volledig op de bodem, dit is gedaan om te voorkomen dat je het bezinksel wat zich onder inde tank ophoopt niet oppompt. Je spreekt misschien over zo’n 10 cm, maar 10 cm op een oppervlakte van zo’n 10m2 is nog een hele hoop water, genoeg om de tank met geen mogelijkheid te kunnen verplaatsen, daar komt nog bij dat de tank ongeveer 30 cm was ingegraven, dus dat water moest zou er uit komen. Peter goede vriend van verderop (die me ook had geholpen de palm te verwijderen), had een kleine 12 V pomp mee genomen, en zodanig hebben we via een tuinslang de tank nagenoeg helemaal leeg gekregen. Toen begonnen met een gleuf te graven om wat speling te creëren tussen de tank en de grond. Maar dan ?

Gelukkig zijn die gasten die hier wonen erg creatief, en ook zo Peter, dus een aantal straps hoog om de tank geplaatst, en die aan de trekhaak van de auto gebonden. Toen bleek hoe zwaar die tank was, de auto stond in de eerste versnelling en had een aantal blokken achter de wielen liggen. We waren nog wat aan het inspecteren, toen de tank terug viel naar z’n oorspronkelijke positie, en trok de auto mee of het een veertje was 🙁 Afijn uiteindelijk hadden we de tank op z’n kant, en als de tank eenmaal op z’n kant ligt is ie redelijk makkelijk te verplaatsen (rollen). De klus was geklaard, die koude biertjes hadden we dubbel en dwars verdient ! Heb nu wel een gigantisch gat wat ik moet gaan opvullen, heb daar nog niet echt over nagedacht.

Het opeenvolgende weekend wat tijd gespendeerd om de tank aan de binnenkant schoon te maken. Ik weet niet hoe lang die tank daar al heeft gestaan, maar door de jaren heen hoopt zich een hoop bezinksel op de bodem op. Een betere kans krijg ik niet om dit schoon te maken wanneer de tank op z’n zij ligt. Dus met een hoge druk spuit naar binnen gekropen (gelukkig heb ik geen last van claustrofobie) en onder begeleiding van Jeanette en een schijnwerper, de hele binnenkant schoon gespoten (een erg nat klusje). Om alle wanden goed te kunnen bereiken heeft Jeanette een paar keer de tank verder gerold (met mij erin) zodat ik alles goed kon bereiken.

Ik kan gelukkig vertrouwen op Jeanette, geloof niet dat ik had vertrouwd op mijn broertjes om de tank te verplaatsen met mij erin 😉 Afijn de tank is nu weer helemaal schoon, en kan naar z’n nieuwe positie, hier meer over in de volgende blog.