Dit weekend hebben we het tweede gedeelte van een cursus “Village Fire Fighting” (bestrijden van branden in de stad) afgerond en zijn we dus weer wat meer “ervaren”. Zoals de naam misschien al doet vermoeden deze cursus was meer gericht op het blussen van branden met betrekking tot gebouwen, auto’s en dergelijke. Dit is natuurlijk nogal anders dan het blussen van bos branden, vandaar de cursus. Bos branden gaan natuurlijk ook gepaard met het afbranden van gebouwen die in de bossen zijn gebouwd, en de nodige (andere) risico’s met zich mee brengen. Een daarvan is stroom, je kan niet beginnen met een huis te gaan blussen als er nog stroom op staat, water geleidt stroom, wat niet prettig is als je aan de andere kant van de spuit staat. (De kerels die wel eens hebben geprobeerd om tegen schrikdraad aan te piesen weten waar ik over praat !). Een ander gevaar is gasflessen, alle huizen die in de bossen zijn gebouwd zijn natuurlijk ook niet aangesloten op de publieke gas voorziening (wat trouwens toch vrij uitzonderlijk is hier in Australië). Dit houdt dus in dat de meeste huizen gasflessen hebben staan. Als nu door het vuur een te hoge druk in de fles ontstaat, zorgt een beveiliging ervoor dat die druk wordt verminderd door gas vrij te laten om te voorkomen dat de fles ontploft. Het vervelende is dat als dit gebeurt waar een brand, is de gas die wordt vrijgelaten natuurlijk gelijk ontbrandt. Dit gebeurt vrij vaak en het is dan aan ons de taak om dit te blussen. Nu is het nagenoeg onmogelijk om dit soort branden uit te krijgen door middel van water. De enigste mogelijkheid is om zo dicht mogelijk bij te komen om dan met je handen de gas kraan te dichten. Om ervoor te zorgen dat je niet levend verbrand, wordt er gebruik gemaakt van een spuit die een grote mist laag creëert die je beschermd van de gigantische hitte. Jeanette heeft getracht dit te filmen, ze stond alleen naast de pomp van de brandweer wagen die een hoop herrie maakte, desondanks is het goed te zien wat we probeerde te doen. Verder hebben we ook nog wat met schuim “gespeeld”, wat veelal wordt gebruikt voor branden die met vloeibare brandstoffen hebben te maken ( lekkende benzine bij auto ongelukken). Door al dit oefenen, blijf je natuurlijk niet droog, maar omdat het een lekker zonnige dag was droogde onze uitrusting lekker snel 🙂

Afgelopen vrijdag is dan ook onze schuur/garage aangekomen, een groot meccano setje, hier ben ik voorlopig wel effe mee bezig. We hadden ook al wat andere onderdelen ontvangen eerder tijdens de week. Een courrier belde met de vraag waar we woonde, om daarna mede te delen dat ie niet zo ver ging ?? Dit gebeurt zo vaak, en had hier genoeg van, en hem verteld dat dat zijn probleem is en niet mijn. Wij bestellen iets en het bedrijf waarvan wij iets bestellen moet er voor zorgen dat dit wordt afgeleverd ongeacht waar je woont. Ik heb dus met de leverancier gebeld, en de volgende dag was het er, zo hoort het, laat ze gauw het heen en weer krijgen (ik druk me nu vrij genuanceerd uit). Weer een ander leverancier had de benen genomen omdat ie in z’n broek deed voor de honden die ‘m kwamen “begroeten”. Ik had ‘m later aan de telefoon, en hij vroeg of ik een paar miljoen honden had rondlopen, waar ik hem vertelde dat het er maar 5 waren, en 2 waren daarvan opgesloten, maar hij bleef bij hoog en laag beweren dat ie er op z’n minst 9 had gezien. Afijn hij was in Grafton en heeft wat pakketjes bij Jeanette op de bank afgeleverd, dat vond ie veiliger, stomme “stedelingen” 😉 Afijn toen het grootste gedeelte werd afgeleverd voor de zekerheid de honden maar effies opgesloten.

Ondanks het nog steeds winter is, begint het al weer warmer te worden, ik denk dat we al weer naar het voorjaar gaan. Ik ben al weer opgeroepen voor de eerste brand, het bushfire seizoen is nog niet eens begonnen. Dit was een brand redelijk diep in de bossen van Glenreagh. Maar het was snel onder controle, ik loop nu al een jaartje mee met de brandweer, maar iedere keer verbaas ik me weer hoe de mensen hier soms wonen. Sommige mensen wonen in een onderkomen waar ik me hond nog niet in zou stoppen, en het beste te vergelijken is met onderkomens in de sloppen wijken van Afrika. Er zijn een hoop mensen die niets hebben, of gewoon niet met geld om kunnen gaan, en dus een onderkomen bouwen van het materiaal waar ze gratis aan kunnen komen. Bij deze brand hadden de mensen van een oude stadsbus en wat stukken metaal een huis gebouwd en leefde daar vrolijk met wat kinderen, onvoorstelbaar maar waar. Afijn ondanks het overdag heerlijk weer is koelt het s’avonds toch behoorlijk af, zo rondt de (5 graden), maar dat stopt ons niet om gebruik te maken van de BBQ, wat een verlengstuk is van de keuken. Terwijl de honden aan het eten waren, bakte ik (onder het genot een biertje en een rugby wedstrijd) wat aardappeltjes en een kippe schnitzel, heerlijk !!!!