Heb de laatste weken mijn las vaardigheden gebruikt, die ik heb opgedaan tijdens een avondcursus lassen in Grafton. De cursus is inmiddels al afgelopen en ik had van Jeanette een lasapparaat gekregen voor mijn verjaardag.

Deze cursus werd in Grafton gegeven voor mensen die omgeschoold wilden worden, er waren nog wat plaatsen vrij en heb 1 daarvan ingevuld. Heb niet echt het idee om om te scholen, maar ze wilden de klas vol hebben, en aangezien ik al een tijdje wat las beginselen wilden op pakken, was dit een prachtige kans om dit te doen. Het is een erg waardevolle vaardigheid als je op een kleine farm woont, je kan niet voor elk liflafje iemand laten komen om dingen te laten repareren. Waar wij nu wonen moet je toch echt zelf een hoop dingen kunnen repareren/bewerkstelligen, anders gaat dit niet werken. Nu de lasvaardigheid was iets wat nog ontbrak, dus een aantal maanden de las cursus gevolgd, wat MIG, STICK, en thermisch snijden behandelden.

Nu werd het dan tijd om deze vaardigheid toe te gaan passen, en het kleine laddertje in de kippen ren stond op instorten. Aangezien ik geen zin heb om dit elke paar jaar te maken, er nu voor gekozen om dit van gegalvaniseerde buis te maken. Wat metaal gehaald en op maat gezaagd en de boel aan elkaar gelast, nu het is maar goed dat ik niet mijn geld hier mee moet verdienen, ik mooiere lassen gezien. Maar afijn als het maar goed blijft zitten, wat wel degelijk het geval is, naargelang ik meer ga lassen en het lasapparaat beter ga leren kennen, zal dit wel beter worden. In ieder geval hadden de kippen het goedgekeurd ­čśë

Nu ik toch bezig was was het ook tijd om wat “lantaarn palen” te maken. Het kan hier snacht’s behoorlijk donker zijn, en ik door de jaren heen de nodige automatische lichten ge├»nstalleerd om het huis en garage. Maar de plekken waar licht nodig was maar geen stroom voor handen is, moesten toch eigenlijk ook gebeuren. Nu kan je tegenwoordig erg goede op LED gebaseerde buitenlampen krijgen dit overdag door de zon opgeladen worden (zonneschijn hebben we genoeg). Deze lampen kan je zo instellen dat ze de hele nacht op een laag “pitje branden”, maar als er een beweging word opgepikt gaan ze volledig branden, perfect voor wat we nodige hebben, dus weer wat metaal gehaald en een paal gefabriceerd die het licht onder een goede hoek zou moeten verspreiden. Erg tevreden met het resultaat, hier ga ik er meer van maken !

En dan als laatste (geen lassen deze keer) getracht om bakken te maken voor een mini orchidee, die het erg goed schijnt doen op ons landgoed en blijft maar nieuwe scheuten groeien. De huidige planten bakken werden te klein, en aangezien orchidee├źn niet in aarde groeien, maar in losse boomschors, deze bakken gemaakt van wat fijn kippengaas. Eerst op maat geknipt (lastige job omdat het gaas op een rol zit en weer terug wil rollen), en dan in mekaar gevouwd en de hoeken vastgezet, zodat er een langwerpige rechthoekige bak wordt gevormd. De bakken gevuld met boomschors en de nieuwe kleine orchidee├źn er in gezet, dit moet gaan werken.

Heb een aantal maanden geleden een hoop 2de hands golfplaten kunnen krijgen, ben op dit moment bezig een grote groenten tuin aan het maken, meer hierover in de volgende blog.