Het leven in de bossen ver verwijderend van de normale services, heeft zo z’n ongemakken, een daarvan is mobiele telefoon ontvangst. Alhoewel we niet echt heel erg mogen klagen want als we buiten lopen hebben we toch meestal 2 bars.

Maar dat is in huis niet het geval, we hebben een metalen golfplaten dak, wat al helemaal niet helpt. Dit heeft tot gevolg dat we vaak telefoontjes missen, of dat we midden in een gesprek de verbinding verliezen. Om dit te verbeteren gingen we dus meestal zo snel mogelijk naar buiten als we een gesprek ontvingen, niet echt handig als je bijvoorbeeld een gesprek hebt waar je documenten bij de hand moet hebben. Dus na een lange tijd van mogelijke oplossingen gezocht te hebben, had ik iets op ebay (marktplaats) gevonden, een mobile telefoon repeater. Had al eens eerder zoiets gezien aangeboden door Telstra (vergelijkbaar met KPN), maar dat was zo godsgruwelijk duur dat ik daar maar vanaf had gezien. Dit kwam uit China, dus maar afwachten of dit zou gaan werken, eerst goed uitgezocht op wat voor frequenties onze mobile telefoon aanbieder werkt, en dus besteld, kwam op zo’n $110 uit inclusief verzendkosten, dus het proberen waard. De levertijd op dingen uit China zijn over het algemeen erg lang, wat ook nu het geval was, bijna een maand gewacht. Het werkt als volgt, een antenne die buiten is, pikt op het mobile telefoon signaal, dat gaat naar een klein boxje (repeater), wat het signaal versterkt en herhaalt (repeat), en dit naar een antenne leidt die in het huis is geplaatst. Afijn toen uiteindelijk het pakket aan kwam, meteen begonnen met het plaatsen van de buiten antenne op een lange aluminium pijp die ik al had aangeschaft. Al snel bleek dat spullen kopen uit China z’n nadelen heeft, de geadverteerde kabellengte was veel langer dan dat wat ik had gekregen, ook was de power adapter niet de juiste. Voor degen die mij kennen gaf dit enige irritatie LOL. Afijn om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk had ik alle spullen bij elkaar. De repeater heb ik geplaatst in de dak ruimte wat inhield dat ik een stop contact moest aanleggen.

Toen alles naar mijn zin aan was gesloten, kwam het grote moment, hadden we een beter signaal in huis ?? Nu dit was het geval, we gingen van geen of 1 bar, naar 3 tot 4 bars, het was het dus allemaal waard geweest, wat een genot zeg, we hebben sindsdien geen enkel probleem meer gehad binnenshuis. Nu hebben we dus 3 antennes op het dak, 1 voor de TV, 1 voor het Internet, en dus 1 voor onze mobieltjes 🙂

Na deze klus was geklaard moest er nog wat dak werk gaan gebeuren, en dat was het vervangen van onze houtkachel schoorsteen. De originele pijp was van gewoon staal plaat en was compleet verrot (doorgeroest). weer een van die klusjes die al een tijdje moesten gebeuren maar nog niet gedaan was omdat het een vervelende klus was. Eerst op zoek gegaan naar een leverancier van de benodigde RVS pijpen, bochten en dak materiaal. Dit was moeilijker dan verwacht, ook moesten we nog een verloop stukje hebben want onze houtkachel komt uit Nederland en de diameter van de pijpen die in Australië worden gebruikt zijn net iets wijder 🙁 Na dit allemaal te hebben gevonden de boel (kachel) zwart gespoten, en geïnstalleerd, zoals al gezegd een lastig een vervelend klusje.

Dan moest ook nog de rubber mantel op het dak vervangen waar de schoorsteen door het dak heen komt. Ook dit was behoorlijk aan het vergaan door vele jaren te zijn blootgesteld aan de Australische zon. Er zaten wat gaten in die lekkage veroorzaakte, had het al een paar keer provisorisch gerepareerd, maar moest toch echt vervangen gaan worden. Het verwijderen van de oude rubberen mantel was een K….t klus, all die jaren zonneschijn had de siliconen verschrikkelijk hard gemaakt, en maakte het erg moeilijk te verwijderen. Afijn toen ik het uiteindelijk goed schoon had, nieuwe rubber mantel op maat geknipt zodat ie over onze schoorsteen heen paste. De persoon die me dit verkocht had me aangeraden om dit als een diamant vorm te plaatsen om de kans op lekkage zo klein mogelijk te houden. Deze goede raad uiteraard opgevolgd, de boel vastgeschroefd, en weer met nieuwe siliconen water dicht gemaakt. De klus was geklaard, dat stomme rubberen ding had me een hele dag gekost, maar het zat er naar tevredenheid op. Het is al de nodige weken koud hier s’avonds, en we hebben de kachel regelmatig aan, en de schoorsteen staat vrolijk te roken. Volgende week gaat het kouder worden volgens de weersverwachting, misschien zelfs nacht vorst.