Tim een maat die in Grafton woont had een aantal yucca’s verwijderd uit zijn tuin, omdat ze zo groot waren geworden dat ze scheuren in het beton begonnen te maken.

Nu zegt men dat je yucca’s (palmlelie) af kan zagen en weer gewoon in de grond kan zetten, nou dat wil ik wel proberen, want wij vinden yucca’s mooie planten en zijn erg weerbestendig, je hebt er geen omkijken naar. Precies een plant die we wel kunnen gebruiken. Hij (Tim) had al gezegd dat het er een hoop waren en dat er erg grote stukken bij zaten. Nu had ie niet overdreven, sommige hadden een complete boomstam van meer dan 20cm in diameter en waren meer dan 2 meter lang. Dus heb ik 2 keer moeten rijden met de aanhanger om het allemaal op te halen. Het was zonden om het te laten liggen, en aangezien we toch ruimte zat hebben, waarom niet. Eenmaal aangekomen, de yucca’s uitgeladen, en de onderste bladeren er afgehaald, zodat er een kale stam overblijft. Die behoor je dan in de grond te zetten. Wij hebben een rond planten perk op de property waar we getracht hebben Protea’s te groeien, wat planten die afkomstig zijn uit zuid Afrika, en schitterende bloemen groeien. Helaas hebben we hier niet erg veel geluk me, na een aantal jaren genoten te hebben van de prachtige bloemen gaan ze langzaam dood. Een voor een begonnen ze de bladeren te verliezen totdat er niks meer van over was, het is nog steeds niet duidelijk waarom dit gebeurd. Wel jammer want de bloemen die worden geproduceerd zijn echt wonderbaarlijk mooi.

Afijn, aangezien dit niet werkte zouden we kunnen proberen om deze yucca’s daar te planten, zonder echt te weten waarom de protea’s dood gingen. Zoals al gezegd, yucca’s zijn erg harde planten die voornamelijk in de droge gebieden van noord- en zuid Amerika en het Caribisch gebied groeien, dus zouden ze het hier ook goed moeten doen, we hebben inmiddels al sinds April geen regen meer gehad. Dus begonnen met het weghalen van de laatste overgebleven resten van de protea’s en de “nieuwe” yucca’s inplaats daarvan neergezet. Toen het allemaal in de grond zat zag het her helemaal niet slecht uit, al zeg ik het zelf. Het staat er nu al een paar weken in, en geef ze elke dag water, om de nieuwe wortel groei te stimuleren. Moet eerlijk zeggen “ze” gaan er niet mooier uit zien, en de langere stukken, beginnen behoorlijk te hangen, dus ik weet niet of het wat gaat worden, maar we hebben geduld. Het feit dat we de laatste weken regelmatig wat nachtvorst (-1) hebben gehad zal waarschijnlijk ook niet echt helpen. Afijn als deze yucca’s het gaan redden dan zijn dit inderdaad een van de sterkste planten in de wereld. Hou jullie op de hoogte.