Afgelopen weekend was de jaarlijkse (12de) vrijwillige brandweer “Region North Annual Field exercise” in Glenn Innes (een plaatsje zo’n 2 uur rijden ten westen en wat een Keltische achtergrond heeft).

Ik was 2 jaar geleden al een keer eerder geweest met leden van de brigade die inmiddels allemaal verdwenen zijn. Ik moet zeggen dat ik een stuk liever met de leden die we nu hebben ga (ondanks het gemis van ervaring) dan de vorige waar ik niet al te veel me op had. En natuurlijk omdat Jeanette er deze keer ook bij was, een jongen van het voetballen wilde graag op ons huis (en de dieren) passen de tijd dat we weg waren. We vertrokken met z’n 5en rond de middag op vrijdag, en hebben effies gestopt bij een lokaal winkeltje die bekend staat om z’n verschrikkelijke goede burgers, om te lunchen.

Nu dit was niet overdreven, toen ik m’n hamburger kreeg, liet ik ‘m bijna uit m’n handen vallen zo zwaar was ie. Het probleem met dit soort burger is hoe krijg je in hemels naam in je mond, afijn het is uiteindelijk gelukt maar ik kan je vertellen het was geen mooie gezicht 😉 Na de job te hebben geklaard, weer op weg door het ontzettend mooie Washpool rainforest naar de bestemming. Eenmaal aangekomen op de showgrounds van Glenn Innes een plekje gezocht om onze tenten op te slaan. Als je wil kan je ook in een grote gezamenlijke zaal slapen, maar het gebruik van een tent geeft je wat meer privacy en minder last van de snurkers ! De vrijdag heeft geen programma, en dus hebben een paar drankjes genoten van de bar, om vroeg naar bed te gaan want het ontbijt was om 6 uur. Er waren in totaal 13 scenario’s in touw gezet die we de zaterdag en zondag moesten doorlopen. Na het ontbijt wDer was niet al te veel tijd om kennis te maken want het is een erg volle geplande dag, het blijft een eerden we allemaal (een kleine 450 man en 60 brandweer wagens) gebriefd, en daarna ging iedereen naar z’n “strike team” wat bestaat uit een 5 tal brandweer wagens met bemanning om gebrieft te worden over het eerste scenario door de Strike team leader.

 

Der was niet al te veel tijd om kennis te maken want het is een erg volle geplande dag, het blijft een erg imposant gezicht om al die brandweer lieden en wagens allemaal bij elkaar te zien. Alle scenario’s zijn op verschillende locaties wat in houdt dat alle strike teams zich constant aan het verplaatsen zijn. Het is soms geinig gezicht om al die brandweerwagens door het niet al te grootte plaatsje (Glenn Innes) heen te zien gaan. Op rotondes kom je soms ander strike teams tegen, erg vermakelijk ! Omdat de dag erg vol is gepland, is er niet veel tijd om te lunch etc., dus dit gebeurt allemaal in de truck, je leeft dat weekend voornamelijk in de truck. sommige scenario’s zijn in het bos, wat inhoud dat dat de trucks soms interessante hellingen moeten beklimmen. Vergeet niet deze trucks zo’n 13 ton wegen wanneer ze volledig zijn beladen met water en bemanning, dus een hele klus.

 

De scenario’s hebben altijd wel een soort gas tank oefening, wat begrijpelijk is en goed om te weten hoe deze situaties moeten worden aangepakt. Eigenlijk is het allemaal heel simpel (de gas kraan dicht draaien), maar door de paniek in dit soort situaties worden dit soort dingen over het hoofd gezien. Zie hoe Jeanette (zo koel als een kikker) de brandende gas fles onklaar maakt. Na een erg drukke dag te hebben gehad, nog een debriefing van de Strike Team leader te hebben gehad, waren we klaar om van het avondmaal te genieten. Afijn, werderom een zeer enerverend weekend gehad waar veel is geleerd, en ook is gebleken dat we nog veel meer te leren valt. Het is en blijft prachtig (en een uitdaging) om met eens stel andere vrijwillige brandweerlieden die je nog nooit hebt ontmoet, verschillende problemen aan te pakken.

 

Oh en tot slot het huis naast ons is verkocht nog voor de veiling had plaats gevonden. Dus we zullen waarschijnlijk binnenkort wel mensen zien in trekken, we zijn benieuwd.