Toen we hier kwamen wonen zo’n 8 jaar geleden, heb ik een ruime omheining gemaakt om het huis (ongeveer 1.5 hectare), wat een monster klus is geweest. Dit moest wel gebeuren om ervoor te zorgen dat de honden (vooral Rusty) er niet iedere keer vandoor gingen om op kangoeroes te jagen.

Wist toen nog niet al te veel van het zetten van hekwerk, en heb bomen omgezaagd die in de buurt stonden, en die gebruikt voor de hoekpalen. Die hoekpalen gebruik je om het hekwerk strak aan te spannen, dis het is zaak dat die palen stevig in de grond staan. Aangezien de grond erg hard is hier, en ik met met een schep maar zoveel kan doen was erg behelpen. Daar kwam nog bij dat gaande jaren de palen compleet zijn opgevreten door de termieten, en dus staat de gehele omheining op instorten. Het werd dus de hoogste tijd om de omheining te gaan repareren/vervangen. Aangezien ik dit niet elke paar jaar wil gaan doen, moet het nu goed gebeuren, dus de hoekpalen moesten degelijk zijn.

In Australië is de elektriciteits-voorziening voornamelijk bovengronds, d.m.v. lange houten palen. Die palen zijn van hardhout, en zijn ook nog chemisch behandeld zodat er geen termiet aan denkt om er aan te gaan knagen. Nu heb ik een plek gevonden een klein uurtje rijden bij ons vandaan waar ze die maken/behandelen. Die palen moeten een bepaalde lengte hebben, en wat te lang is word eraf gezaagd, nu die rest stukken verkopen ze, en heb er hier een 25 tal van kunnen regelen ($20 per stuk). Dat zijn dan palen van 2.4 Meter, en zoals vermeld hardhout, dus loei zwaar, kan er niet meer dan 6 mee krijgen op de aanhanger.

Afijn deze palen gaan zo’n 80 cm de grond in en worden voor zo’n 50 jaar gegarandeerd, dus het zal onze tijd wel uitzitten. In dit soort klussen is het een verademing om te verschaffen over een tractor (genaamd Bernie LOL), het maken van de nogal diepe gaten, en het verplaatsen van die lood zware palen, had anders geen doen geweest.

Afijn de reparatie/vervanging van de omheining heeft een aantal maanden geduurd, mede door het feit dat die palen niet altijd beschikbaar zijn, omdat het een bij product is. Het laatste gedeelte was de voorkant van het landgoed, dit was de lastigste en ook de meest noodzakelijke, op somige plekken was het hekwerk niet hoger dan een halve meter. Verder zijn er door de jaren heen bomen gegroeid die nu in de weg zitten waar het hekwerk moet komen. Deze bomen hebben we dus weg moeten halen, een tricky klusje. De bomen hebben een aardige lengte en vallen over de weg heen, waar ze 100Km/u over heen mogen rijden. Dus een goede timing was van belang, boom zo ver ingezaagd dat ie op het punt staat om te vallen, dan goed kijken of er geen auto’s aankomen, dan het laatste stukje wegzagen zodat de boom omvalt. Dan als de donder het gedeelte wat op de weg ligt, in stukken te zagen die met de hand te verplaatsen zijn. We leven niet aan een drukke weg maar je zal net zien dat er dan opeens een auto langs komt. Gelukkig hadden we geluk, en was all het hout van de weg verwijderd tot de eerste volgende auto langs kwam Pfffft. Nu dan de metalen palen (starpickets) uitlijnen en het gaas werk er tegenaan (een slordige 200 m), wat afgelopen zondag is gedaan. Dit was het laatste stuk en het ziet er allemaal goed uit ben erg tevreden met het eind resultaat, ben tenslotte maar een office boy.

Er was haast met het afmaken van de klus want aanstaande donderdag komt er een nieuwe hond in de familie. Jeanette had weer een hond gevonden die gered moest worden (als het aan haar legt, hebben we zo een 20 tal). Het is een kruising Kelpie/Pointer, van zo’n 7 maanden en waarvan wordt gezegd dat ie over hekken springt. Het hekwerk wat er nu staat is zo’n 1.20M hoog, dus het lijkt me dat ie daar niet overheen zal springen. Afijn meer over de nieuwe hond in de volgden blog.