Afgelopen week waren we onaangenaam verrast door het feit dat Rusty symptomen vertoonde dat ie een “Paralyses” (verlammende) teek op hem had.

Een van de eerste symptomen is dat een hond door z’n achterpoten heen zakt, wat ie dus deed toen ie van z’n bak stond te eten, en rond liep. Nadat Jeanette dit opmerkte ben ik hem gelijk (enigszins in paniek) gaan inspecteren. Ik vond al vrij snel een teek, maar was nog erg klein, na deze te hebben verwijdert, verder gezocht en toen een erge grote gevonden die duidelijk de reden was van Rusty’s symptomen. Samen met Jeanette de teek verwijderd en gelijk de dierenarts gebeld, die ons maande naar de praktijk te komen. Daar aangekomen werd Rusty gelijk een anti serum gegeven, en afgezien van wat kuchen had het gif zijn ademhaling nog niet teveel beïnvloed. Was dit wel het geval geweest, dan had dit waarschijnlijk het einde van Rusty geweest (wat m’n hart zou breken), maar gelukkig waren we er snel bij en hebben we snel gehandeld. Rusty moest die nacht en de volgende dag blijven voor observatie, maar aan het eind van de dag heeft Jeanette hem vanuit werk opgehaald. De “Paralyses” teek leeft in een klein gebied van ongeveer 20Km lang, aan de oostkust van Australië, waar wij dus midden in wonen, en verantwoordelijk is voor het doden van duizenden huisdieren elk jaar. Ze kunnen ook voor mensen (voornamelijk kinderen) problemen geven. We weten dat dit een van de gevaren is die hier luren, daarvoor inspecteren we de honden regelmatig, maar een 100% garantie zal dit nooit zijn. We geven ze elke maand vlooien druppels die ook tegen teken zouden moeten werken, alleen voor teken moet je de behandeling elke 2 weken uitvoeren. Dit gaan we nu dus maar doen, om het risico zo klein mogelijk te maken, en om rekeningen van $600 te voorkomen. (het antiserum is namelijk erg duur)

Jeanette heeft recentelijk een lokale imker gevonden die ook bijenwas verkocht. Ze wil al erg lang haar eigen kaarsen maken. Dit heeft ze vroeger toen ze klein was ook gedaan en vindt ze nog steeds erg leuk, en verklaart waarom ze altijd met kaarsen (die nagenoeg op zijn) zit te spelen. Ze heeft ook al een goedkope manier gevonden om lonten te maken, en een grote 2de hands pan gekocht om de was in te smelten. Ze heeft stellig belooft dat er dit Kerstmis eigen gemaakte kaarsen op tafel komen te staan.

Ik heb verder ook wat vorderingen gemaakt met de kippenren ondanks de hitte (40 graden), en heb de onderkant van de palen ingesmeerd met een vies goedje dat er voor moet zorgen dat het hout wat de grond in gaat niet gaat rotten, en ervoor moet zorgen dat termieten er ook geen interesse in hebben, nou ben benieuwd. Ook ben ik de onderkant van het hek zo’n 20cm aan het ingraven om te voorkomen dat er geen vossen en andere “geïnteresseerden” eronder door proberen te graven. De gehele ren wordt afgewerkt met zo’n 2 meter hoog kippengaas en aan de onderkant verwerk ik ook nog de 2de hands metalen dakdelen die ik bij George heb opgehaald. Er wordt ook geadviseerd om de bovenkant af te dichten zodat “geïnteresseerden van bovenaf (goanna’s, slangen, en roofvogels), dus er valt voorlopig nog wel het een en ander te doen. Zoals ik al vermelde is het de afgelopen week erg warm geweest veelal tegen de 40 graden, dus heb niet al teveel werk verricht, afgelopen zondag voornamelijk in het zwembad gelegen :-) Maar als dit gepaard gaat met harde wind komt het gevaar van bosbranden weer naar voren. Wat dus ook daadwerkelijk gebeurde de branden waren in The Blue Mountains rondom Sydney en in het westen van NSW. Het is opvallend rusting in onze regio, gelukkig maar.

Deze vrijdag komt er een man van de Solar Shop, om een offerte te geven om Zonnecellen op ons dak te plaatsen. De regering van NSW is dan eindelijk met een plan gekomen waar het daadwerkelijk interessant is elektriciteit op te wekken via zonnecellen op je dak, Dit is iets wat we al heel lang wilde, maar reëel gezien onbetaalbaar was. Heb nooit echt begrepen in een land waar zoveel zonneschijn is, er niet (meer) gebruik word gemaakt van deze gratis energie bron. Afijn meer hierover in een volgende blog.