Maart 2019 alweer, vorige maand woonde we hier 10 jaar, 10 jaar geleden begon ons bush avontuur, niet alles is perfect gelopen die 10 jaar, maar we hebben nog geen spijt. Alleen misschien het feit dat het huis waar we in Sydney woonde was verkocht voor 2 keer de prijs dat wij het verkochten, maar ach het is maar geld.

Heb helaas niet zo veel vorderingen gemaakt met het afmaken van de veggie patch als ik had gewild, m’n rug speelt wat op. Desalniettemin, zit de irrigatie erin en werkt perfect. De irrigatie wordt gevoed door een grote water tank die ik vol met water houd, via een pomp (benzine motor) vanuit een grote water-dam verderop op het landgoed. Omdat we nog steeds nog geen enkele regen van betekenis hebben gehad, wordt deze tank veel gebruikt, en moet deze regelmatig op-getopt worden. Nu het is een feit dat er altijd iets kapot gaat als je het niet echt kan gebruiken, en inderdaad ik kreeg de pomp niet meer gestart. De pomp dus als de donder weg gebracht naar Marty, een maat die kleine motoren repareert voor z’n brood. Ik ben een website voor hem aan het maken dus heeft ie me wat voorrang gegeven met de reparatie, kan deze pomp niet echt lang missen.

Afijn de pomp liep weer als een zonnetje, zodat alles weer water gegeven kon worden (d’r zijn al de nodige planten de pijp uit gegaan door de droogte) inclusief mijn verhoogde groentebed prototype. D’r zijn in totaal 3 verhoogde groentebedden in een U-vorm waar een hele grote hoeveelheid groente in geplant kan worden. De irrigatie gaat naar deze drie bedden en wordt vandaar in een speciaal sproei systeem geleid die dan de groente besproeien met water. Ik heb het zo gemaakt dat ik dat via een enkele kraan aan en uit kan zetten, wat wat werk was, maar o zo makkelijk nu.

Ik wist dat onze groentetuin niet af zou hebben voor deze zomer, maar om dan toch nog wel iets van zomer groeten te planten hebben we hier wat groenten in geplant (Komkommer, Squash, tomaten, sperziebonen en rucola ) . Dit prototype gaat uiteindelijk een hothouse (kas) worden, om ons in staat te stellen om ook in de winter groenten te kunnen groeien. Een belangrijk onderdeel van de verhoogde groentebedden is dat er netten overheen zitten, om ervoor te zorgen dat niet het lokale wildlife zich van onze groeten gaat genieten. De netten worden omhoog gehouden door gebogen zwarte polytheen pijpen en op spanning gehouden door haakjes die ik zelf fabriceer van dik metalen draad. Die haakjes popnagel ik dan in de golfplaten, en ik heb een gegalvaniseerd deurframepje gelast waar ook haakjes in ge-popnageld zijn. Via deze manier kan ik de netten goed strak spannen, en kan het net ook redelijk makkelijk worden vervangen mocht dit nodig zijn. Moet alleen nog een deur(tje) fabriceren voor het deur frame. Ik probeer zoveel mogelijk met gegalvaniseerd metaal te werken, want hout wordt met de tijd opgegeten door de termieten.

Al met al toch wel wat vorderingen gemaakt alleen niet zoveel als ik had gewild. We willen dit jaar ook weer knoflook (Russisch) gaan verbouwen, dit gaat niet in de groentebedden en dus moet ik daar nog een omheining heen gaan maken. De knoflook moet in de grond voor April, en dat is het zo, dus de omheining is nu de eerste prioriteit.