Een gelukkig nieuwjaar gewenst allemaal, wij hebben de Kerst en Oud en Nieuw bij familie in Holland gevierd, en hebben een grandioze tijd gehad. Het afscheid blijft altijd moeilijk na zo’n heerlijke periode te hebben gespendeerd met je familie, maar dat is nu eenmaal de prijs die we betalen om zo ver weg te wonen. Het weerzien van onze dieren was fantastisch met als uitspringer de begroeting van onze honden. Afijn het normale leven gaat weer verder, Jeanette naar haar werk, en omdat ik niet heel veel betalend werk heb op dit moment, bezig met het reusachtige herbouw van onze groentetuin (veggie patch).

Ik was hier al een paar maanden geleden aan begonnen toen ik een aanzienlijke grote hoeveelheid 2de hands golfplaten (corrugated iron) op de kop kon tikken. Die periode was Grafton geteisterd door een gigantische hagelstorm, en had een hoop schade aangericht, zo ook aan de metalen golfplaten daken. Mijn Maat Tim, heeft een groot huis in Grafton, waarvan de verzekering het dak ging vervangen. Ik vroeg hem wat hij met de oude platen ging doen, waarop hij vroeg of ik het wilde hebben, waar ik volmondig ja op heb geantwoord. Nu zoals ik al zei dit was een groot huis en dus ook een groot dak, wat dus een hele grote hoeveelheid golfplaten op zou hoesten. Dus heb ik wederom een auto ambulance geleend, en die voortijdig bij Tim z’n huis neer gezet, zodat het verwijderde metaal gelijk op de aanhanger opgestapeld kon worden. Nu is zo’n golfplaat op zich niet zo zwaar, maar als je een paar honderd op elkaar stapelt gaat het gewicht toch aardig aantikken. De aanhanger had gelukkig 2 assen en die bleek ie ook wel nodig te hebben, al met al een behoorlijk zware lading achter de Hilux, maar we zijn veilig thuis gekomen, waarna de lastige job van het afladen kon beginnen.

Het was het allemaal meer dan waard, want ook voor 2de hands golfplaten moet er nog een redelijk bedrag voor worden betaald. Ik heb nu meer dan genoeg voor alle projecten die ik nog van plan ben te bouwen. De eerste dus de groenten tuin, en ga de golfplaten gebruiken om plantenbakken te maken, na de golfplaten op de juiste maat te hebben gemaakt met een slijp schijf. Voor de hoekpunten gebruik ik metalen “star pickets”, waarvan een aantal ook op maat gemaakt moest worden, deze pickets, bleken ontiegelijk hard metaal te zijn, toen ik met de eerste picket begon, explodeerde de schijf, gelukkig werd ik niet geraakt door de los vliegende stukken schijf, dit had met een beetje pech heel anders af kunnen lopen. Maar effe naar de metaal markt gebeld, of zij een aantal van de pickets door midden konden zagen, dit was toch iets te gevaarlijk. De metalen platen wil ik met schroeven vast zetten op de star pickets, maar ook hier het probleem van de gigantische hardheid van dit metaal, m’n boortjes die gaten in stainless steel kunnen boren braken hierop af. Ik weet niet war er in dit metaal zit, maar het is verschrikkelijk taai, nu dan houd het hopelijk lang stand als het bloot wordt gesteld aan water en zand. Dit is de reden waarom ik zoveel mogelijk metaal gebruik voor de bouw van de groentetuin, de vorige was van hout en volledig verrot en opgegeten door de termieten. Dit brengt me op de “vorige groentetuin”, ik moest eerst de restanten van de vorige tuin wegwerken zodat ik met de nieuwe kon beginnen. Dit was met de jaren aardig begroeid, gelukkig bracht “Bernie” weer uitkomst, om dit weg te halen,en waren de kippen “er als de kippen” bij om deze verse grond te inspecteren voor lekkernijen.

Nu waren de planten bakken gereed, nu moest ik iets verzinnen zodat het lokale wild life er niet met onze groeten vandoor gaan, dus heb ik bogen gemaakt van wat oude polytheen waterleiding, die worden uit elkaar worden gehouden via touw en elektriciteits pijp. Dit is noodzakelijk om dat als het net erover heen gespannen gaat worden deze bogen meestal alle kanten op gaan. Afijn meer hierover in de volgende blog, ben nu druk met het aanleggen van de irrigatie.

Tot zover…….