We gaan op dit moment door een lange periode zonder ook maar enige regen te hebben gehad.

Aan het begin van het jaar hebben we erg veel regen gehad, een beetje teveel zelfs. Maar helaas sinds Juni hebben nagenoeg geen regen meer gehad. Wij hebben regen nodig omdat dat onze enige watervoorziening is die we hebben. Gelukkig hebben we 2 grote watertanks (totaal meer dan 40.000 liter), maar daar hebben we nu meer dan de helft van gebruikt. Nog geen reden voor paniek want we kunnen nog wel effies vooruit. Helaas heeft niet iedereen die hier woont de beschikking over zulke grote watertanks, en menig gezin heeft op dit moment geen water meer. Het enigst wat dan overblijft is om water te gebruiken uit de kleine vennetjes die bijna iedereen heeft (nadeel dat dit water niet echt drinkwater is), of je laat een tank wagen met water komen. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden (ongeveer $150 (95 euro), wat een hoop geld is voor de meeste mensen die hier wonen), en dan heb je nog maar een halve tank met water (ongeveer 10.000 liter). Mensen met een gezin doen hier niet heel er lang mee. Dus we waren erg blij dat de weersverwachting eindelijk regen voorspelde, iets wat voor mensen die in Holland wonen waarschijnlijk moeilijk voor te stellen is. De Australische regering heeft een website wat erg veel meteorologische informatie verstrekt waaronder een radar wat aangeeft hoe “heftig” de regenbui is. Zonder teveel in tegaan op de technische details, de radar gaf aan dat de naderende regenbui zeer “heftig” was. Er werd zelfs een waarschuwing gegeven dat de regenbui zeer grote hagelstenen bevatte en aangeraden om auto’s onder een afdak te plaatsen en huisdieren binnen te houden. Het is maar goed dat Jeanette die waarschuwing serieus nam, en het initiatief nam om voorzorgsmaatregelen te nemen want inderdaad de hagel stenen waren zo groot als golfballen, and had ze niet graag op m’n hoofd gehad.

We hadden wat ruimte gemaakt op de veranda zodat de auto’s eronder konden, en hadden de honden opgesloten in huis. Het was echt onvoorstelbaar hoe het tekeer ging, gelukkig duurde het allemaal niet te lang, wat goed was maar dat betekende ook voor de regen, en dat had wel wat langer door mogen gaan, maar de voorspelling is dat de komende dagen meer regen moet gaan vallen dus dat hopen we dan ook maar. Wij waren trouwens niet de enigste die erg blij waren met de regen Jessy onze hond genoot er ook met volle teugen van, en was een genot om naar te kijken.

JacarandaFlower.jpgVolgende weekend komen Peter & Fiona uit Sydney om ons een lang weekend te bezoeken. Wij kennen Peter & Fiona al een hele tijd en hebben een hechte vriendschap met ze. Het aankomende weekend is ook de start van het Jacaranda festival in Grafton. Fiona wilde graag de Jacaranda bomen in bloei zien. De Jacranda boom is een boom die oorspronkelijk uit zuid Amerika (voornamelijk Brazilië) komt en in het voorjaar vol met paarse bloemen komt te zitten. In 1880 heeft een lokale zaden handelaar (H. A. Volkers, misschien wel een Hollander ?) de opdracht gekregen van de gemeente om honderden van die bomen in Grafton te plaatsen. De bomen kunnen zo’n 200 jaar worden als er goed voor wordt gezorgd. Nu zijn deze bomen de reden van dit festival, en het is inderdaad een mooi schouwspel als je Grafton nu binnenrijdt om al die bomen met hun paarse bloemen te zien. Dit jaar is de 75ste jaar dat dit festival wordt gehouden en het duurt voor een week, met allerlei evenementen. Op Donderdag zijn zelfs alle winkels gesloten omdat er een grote parade wordt gehouden en krijgt iedereen dus een vrije dag.
Afijn meer hierover in de blog.