Hallo daar zijn we weer, al weer effies geleden dat we wat van ons hebben laten horen. Der is genoeg om te vermelden, maar het maken van tijd om een nieuwe blog te schrijven staat op een laag pitje. I krijg de laatste tijd behoorlijk wat ICT werk, wat ik niet af kan wijzen.

Afijn, we zitten nu midden in de winter, maar we zijn van plan om te proberen wat ander fruit dan gebruikelijk te groeien. Een daar van is de Kiwi, niet onbekend, maar niet iets wat je in iedere achtertuin aan zal vinden. Toen ik de planten kocht werd er vermeld dat je een mannelijk en vrouwelijke plant daarvan nodig hebt. Verder werd er aangeraden om te onthouden welke wat was, als je ze ging planten. Ik dacht wat maakt dat nou uit, maar er werd verder uitgelegd dat als er 1 van de planten dood mocht gaan dan weet je wat wat moet kopen om deze te vervangen (natuurlijk). Dat mannelijk en vrouwelijk heeft met de bestuiving te maken, gelukkig hebben wij in de zomer (zelfs in de winter, maar in minder mate) genoeg bijen die druk hun bestuivingswerk doen. Desondanks gaan we toch ook nog een bijenkorf plaatsen, nadat we eerst wat onderzoek hebben gedaan. We hebben gekozen om Australische native bijen te houden, deze bijen steken niet, en zijn zeer klein, 1/3 de grootte van een gewone huisvlieg, maar meer hierover als we de bijen daadwerkelijk hebben. Terug naar de kiwi’s, weet niet of dit nu als een boom of klimop wordt geclassificeerd, ze hebben in ieder geval in het begin iets nodig om tegen aan te klimmen. De plek waar ik ze wil gaan planten staat nu nog wat dode passievruchten, en het framewerk waar ze tegen aan moeten gaan groeien staat volledig op instorten, dus natuurlijk moest dit opgeknapt gaan worden. Ik heb tegenwoordig genoeg hout liggen om het een en ander te maken, wat het allemaal weer wat makkelijker maakt. Na de oude opgevreten palen eruit te hebben gewerkt de nieuwe palen er in gezet, en wat gevlochten beton ijzer er tegenaan geschroefd, dat als steun voor de klimop dient te gaan werken. Zo dat ziet er weer goed uit, en zal voorlopig geen vervangingen nodig hebben.

En dan hebben we ook nog de Dragonfruit (Pitaja of drakenvrucht), wat er er wat vreemd uit ziet. Het is een soort cactus die oorspronkelijk uit Zuid Amerika/Mexico komt. Het schijnt dat je makkelijk kan groeien (het krijgen van vruchten is een ander zaak), je kan gewoon de cactus stengels afbreken en weer in de grond zetten. Wij hadden wat van de stengels van Wim & Kathy gehad en die had ik hier voorlopig in een pot gezet. Het was nog volop zomer toen ik dat deed, en ze begonnen gelijk alweer te groeien, met de uitzondering van 1. Op de kop van deze stengel begon zich een soort kroon te vormen niet naar beneden groeide.Het zag er vreemd uit, totdat ik zag dat de uiteinde van die uitlopers zich in de grond beneden aan het wortelen waren. Natuurlijk dit was de wortel, en het schijnt dat deze planten een boven en een onderkant hebben.

Hier had ik nog nooit van gehoord, moet wel zeggen een hardnekkig plantje wat niet van opgeven houd. Nu maar kijken of ze vruchten willen groeien de komende zomer.