Toen we nog een Sydney woonde vonden we regelmatig funnelweb spiders (tunnelweb spinnen) in het zwembad. Sydney staat bekend om deze spinnen vandaar dat ze ook de Sydney Funnelweb spider worden genoemd.

Nu wonen we al bijna 10 jaar niet meer in Sydney maar in de bossen van noordelijk New South Wales, maar vinden nog regelmatig (dode ?) spinnen op de bodem van het zwembad. Nu zijn er ook Funnelweb spinnen buiten Sydney te vinden (zou toch vreemd zijn als ze alleen in Sydney voorkwamen), en degene die onze omgeving voorkomen worden Northern Tree Funnelweb genoemd. Als je funnelweb spider opzoekt online, wordt er bijna overal gesproken over een van de meest gevaarlijke spinnen in de wereld omdat ze erg agressief zijn en nogal giftig. Het zal allemaal wel niet zo’n vaart lopen denk ik, zolang we in Austalia wonen heb ik nog nooit van dodelijk aflopende gevallen gehoord, veroorzaakt door een van deze spinnen. Desalniettemin blijven we natuurlijk wel voorzichtig. Nadat we eindelijk na maanden een fikse regenbui hadden gehad, zag ik verschillende spinnen op de bodem van het zwembad toen ik dat aan het schoonmaken was. Nu wordt er beweerd dat deze spinning wel 24 uur onder water kunnen overleven door middel van luchtbelletjes aan hun poten. Nou dat wilde ik wel eens testen, ik heb die morgen 7 spinnen (waarschijnlijk 1 vrouwtje (grotere) en de rest mannetjes) uit het zwembad gevist, die heb ik toen in de zon gelegd om te drogen.

Na een kwartiertje weer effies gecheckt en warempel een aantal begonnen te bewegen, onvoorstelbaar. Wist natuurlijk niet hoelang die spinnen in het water hadden vertoeft maar er zat wel degelijk leven in een paar van die spinnen, wat niet het geval was toen ik ze uit het water haalde.

Ik besloot om ze nog wat langer te geven om te zien of er meer tot leven zouden komen. Toen ik een tweede keer ging kijken waren er al een hoop verplaatst, dit had ook te maken mer het feit dat wat mieren de spinnen hadden opgemerkt. Afijn toen ik een derde keer ging kijken waren de mieren erg druk met het ontleden van de spinnen, dus was er niet al te veel meer van over.

Toch denk dat tenminste een van die spinnen het had overleefd, de natuur is iedere keer weer verrassend, tot zover……….