Een tijdje geleden heb ik het grapefruit boom(pje) vervangen, omdat ie na 2 tal jaren amper was gegroeid. Dit had waarschijnlijk ook te maken met het feit dat de honden tijdens hun spelen het grootste gedeelte hadden afgebroken.

Afijn dus hoog tijd om daar wat aan te gaan doen, We hebben gekozen voor een rode grapefruit, die de meeste mensen lekker vinden. Nu om er voor te zorgen dat deze boom de best mogelijke start gaat krijgen, een aanhanger rijke compost gehaald. Daarna een gat van 1m bij 1m, 1m diep gegraven, yep dat is een kubieke meter zand ! De grond op onze property is zanderig (wat goed is voor drainage)  maar vooral ook erg arm, dus heb ik ik maar een derde van het zand terug gegooid en de rest aangevuld met die rijke compost. Heb er ook nog een speciaal voor grapefruit bedoelde fertilizer in verwerkt, dus als ie nou niet gaat groeien dan weet ik het ook niet meer. Verder hebben we ook gelijk maar een avocado boompje geplaatst, want die gebruiken we erg veel en zijn over het algemeen erg duur in de supermarkt. Dit zou toch ook moeten gaan lukken als ik hetzelfde principe hanteer (groot gat graven en op vullen met rijke compost). Wim & Kathy hebben een aantal reusachtige avocado bomen staan en hebben bijna het gehele jaar door avocado’s ! Verder heb ik ook de navel sinaasappel boom goed onderhanden genomen, dus met een beetje geluk hebben we met een aantal jaar wat meer fruit dan alleen citroenen. Realiseerde me net wel dat avocado bomen niet van vorst houden. Nu dat hebben we niet vaak, maar toch elke winter wel een paar daagjes, dus ik zal de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om ‘m tegen de vorst te beschermen.

Voorlopig hadden we dat probleem niet, meer het omgekeerde, toen we begin Januari een hitte golf hadden. Na een dag van 45 graden te hebben gehad kon je goed zien dat de jonge bladeren van de avocado boom daar toch ook niet tegen konden, en waren verbrand. Ook de citroenen boom begon de nodige problemen te geven (onder meer omdat we toen al een hele tijd geen regen meer hadden gehad, dat is in inmiddels wel veranderd), en begon als z’n bladeren te verliezen. Ben toen elke dag de bomen water gaan geven want we willen ze natuurlijk niet verliezen. we hebben dit jaar ook weer een aantal ananassen, zei het niet echt groot, wederom omdat ik ze geen extra water geef, maar toch wel leuk ! Zoals ik al zei we hebben inmiddels geen problemen met de droogte meer, maar het omgekeerde deze week wordt er weer een hoop regen verwacht en voorspellen ze de mogelijkheid voor een nieuwe overstroming. In het zuiden zitten ze om regen te springen en vechten ze nog steeds tegen reusachtige bosbranden, vreemd die tegenstellingen, maar het is tenslotte een erg groot land !