Afgelopen weekend een druk weekend achter de rug, gelukkig had Jeanette maandag vrij (Bank holiday). Dit is een dag in het jaar waar al het bank personeel in Australië een dag vrij krijgt.

Deze traditie komt oorspronkelijk uit Engeland, en was geïntroduceerd (1871) zodat het bank personeel de cricket kon volgen. Afijn het maakt allemaal niet zoveel uit, zolang je maar een dag vrij krijgt, het maakt niet echt uit waarom. Van de week hebben onze brandweer uitrusting op kunnen halen, en Jeanette was die avond al druk doende om alles te passen. Helaas verdween dit enthousiasme toen Jeanette gefrustreerd raakte van het feit dat ze de schoenen (een soort leger schoenen) niet goed geveterd kreeg. Al met al is het allemaal goed gekomen, en arriveerde we zondag morgen op de brigade om gebriefd te worden over wat er die dag moest gaan gebeuren. Een boer uit de omgeving had een hoop afval verzameld (voornamelijk “tuin” afval), waar ie vanaf wilde. Nu is het gebruikelijk om dit zelf te verbranden, maar omdat de stapels in een dicht bebost gebied lagen, werd de hulp van ons ingeroepen, zodat als er iets verkeerd zou gaan er gelijk ingegrepen kan worden. Dit houdt dan ook in dat wij de branden aan steken, en dit is gelijk een van de redenen waarom mensen die gek van vuur zijn bij de brandweer brigade gaan :-) Het aansteken van de branden gebeurt aan de hand van een “drip torch”, een reservoir waar een mengsel van diesel en benzine in zitten en waar aan het eind een vlam brandt. Met deze “drip torch” loop je dan om de hopen heen die verbrandt dienen te worden. Voor dat dit plaatsvindt is de direct omgeving op de grond vrijgemaakt van losse takken en dorre bladeren om te voorkomen dat het vuur zich snel een andere kant op gaat spreiden. Verder word de rand van de vuurhaard nat gehouden om dezelfde reden. Het was een erg warme job, en we konden het beide niet helpen om te denken hoe dit in de zomer is, als het over de 40 graden is, maar afijn dat zien we dan wel weer, genoeg drinken is een belangrijk gegeven. Het was een erg interessante ervaring, ondermeer omdat we dit binnenkort op een veel grotere schaal van plan zijn te doen op ons terrein.

Zaterdag was het jaarlijkse timber festival in Glenreagh, waar we zijn geweest. D’r was een gezellige markt maar veruit het belangrijkste onderdeel zijn de woodchop wedstrijden die deel uitmaken van de officiële competitie, inderdaad dit is een serieuze sport, en machtig om te zien.
De bijlen die worden gebruikt zijn haar scherp en kunnen zelfs papier snijden. Iedere keer als ik dit soort wedstrijden zie, kan ik me er niet van weerhouden om te denken wat er gebeurt als ze een keer mis slaan, je bent dan ongetwijfeld je voet kwijt. Maar iedere keer blijkt weer dat de kandidaten goed getrainde personen (Axemen) zijn, en elke slag is perfect geplaatst. Alle kandidaten hebben een handicap, dit houdt in dat je mag pas beginnen met hakken als je juiste nummer wordt afgeteld. Des te beter je bent, des te langer je moet wachten met hakken.

Het was schitterend weer zelfs een beetje te warm in de zon, en Jeanette heeft nog wat lokale producten gekocht (paar kilo navel sinaasappels). Ook waren er demonstraties te zien hoe border collies worden gebruikt om schapen the hoeden. Het is echt ongelofelijk hoe goed die honden dit kunnen. D’r was zelfs een 4 maanden oude collie die de beginselen van het hoeden demonstreerde, we herkende erg veel van deze honden in het gedrag van onze collies Chicko en Jessy. We zijn er inmiddels wel achter dat border collies zich erg duidelijk afscheiden van de rest van de honden rassen. Zonder ook maar enige training met onze honden gedaan te hebben zie je dat ze alles wat beweegt proberen te hoeden, en hun gedrag is erg anders wat niet zo makkelijk is uit leggen zonder het zelf te zien.

We hebben Ernst & Helen (Die we vorige week voor het eerst hebben ontmoet) ook weer ontmoet, en zijn bij hun thuis een bakkie thee wezen drinken. Ze hebben ons gelijk een rondleiding gegeven over hun terrein, en de werkplaats waar de opalen worden gepolijst, gespleten en verwerkt in sieraden worden. Heel erg interessant, zeker voor Jeanette, want die vindt opalen erg mooi !