Nog snel effe de laatste hand gelegd aan de kippen ren. Ik had wat net op de kop kunnen tikken wat was gebruikt in de vele boomgaarden en bessen kwekerijen hier in de buurt.

Nog snel effe de laatste hand gelegd aan de kippen ren. Ik had wat net op de kop kunnen tikken wat was gebruikt in de vele boomgaarden en bessen kwekerijen hier in de buurt. Deze netten worden gebruikt om vogels en fruit vleermuizen (ook wel vliegende vossen genoemd omdat ze lijken op een vos) ervan te weerhouden om van het fruit te eten. Omdat het is gebruikt zitten er een hoop gaten in, maar is niet erg, het zou in ieder geval de adelaars ervan moeten weerhouden om aan onze kippen te komen. Onze honden zorgen er dan wel voor dat er geen slangen, goanna’s en vossen bij komen (hoop ik). Ook nog de laatste hand gelegd aan de nest-boxen die ik zo heb gemaakt dat ik ze van buiten af kan benaderen zonder in de kippen ren te moeten komen. Rusty vind het razend interessant, en je ziet ‘m denken hmm die ingang moet ik onthouden !!

Alzo afgelopen week toen Jeanette vrij had, zijn we op “kippen jacht” geweest. Niet ver hier vandaan zijn een aantal kippen boeren die ook soms kippen verkopen. Het schijnt dat als een “leg” kip zo’n 18 maanden is in de rui komt en dan voor een aantal maanden geen eieren legt. Dit is dan een reden om de kippen weg te doen “meestal voor de slacht” omdat het niet waard is om de kippen te houden (en te voeren) zonder dat ze iets op leveren. Na de rui periode gaan ze gewoon weer leggen maar dat duurt kennelijk te lang voor de kippenboer(en). Nu die kippen worden dan meestal voor 4$ aan de slachterijen verkocht. Maar dat hoeft geen slachterij te zijn, iedereen kan ze dan kopen voor die prijs. Wij dus op weg die ochtend om te constateren dat ie er geen had (de dag ervoor met iemand gesproken, die had gezegd kom ze maar om 10 uur halen ???). Hij had alleen kippen die op het punt stonden om te gaan leggen (zo’n 18 weken) in zijn schuur wat volgens mij een legbatterij was. Maar die kippen waren wel duurder $12 per stuk, nu om niet zonder legen handen weg te gaan hebben we er toch maar 3 gekocht. Eind februari heeft ie er zo’n 800, 18 maanden oude kippen te koop, dus dan maar weer eens terug gaan. In ieder geval 3 kippen van de legbatterij gered, en eind februari waarschijnlijk nog een paar van de slachterij. Toen we ze uit de doos lieten waren ze erg sloom en wisten waarschijnlijk niet waar ze in terecht waren gekomen zoveel ruimte tot hun beschikking. Afijn ze weten er nog niet veel raad mee, want ze vertoeven voornamelijk in het nachthok wat ik heb gemaakt. Een van de kippen moeten het ontgelden en wordt regelmatig gepikt door de andere tot bloedens toe. Dit schijnt te maken te hebben met de rangorde, we houden het wel in de gaten, het is voor ons ook de eerste keer dat we kippen dus wij moeten ook nog leren wat normaal is en niet. Nu maar gaan wachten wanneer ze beginne te leggen, de honden zitten regelmatig rond het hok, en vinden het tot nu toe erg interessant, waarschijnlijk gaat de nieuwigheid er snel vanaf (als met Jack onze kat). En tegen die tijd willen we eens gaan proberen om de kippen uit de ren te laten en ze vrij te laten scharrelen. Maar alles op z’n tijd de kippen weten nu al geen raad met al die ruimte die ze nu tot hun beschikking hebben.

Afgelopen week is er een een mini cycloon over onze regio heen gekomen wij hebben net het staartje van de cycloon mee gekregen, maar in Zuid Grafton is er een hoop schade aangericht.

Volgende week is het Australia day,en we hebben de leden van de Brandweer brigade uitgenodigd om data bij omdat bij ons te komen vieren. volgend week meer………

Volgende week is het Australia day, en we hebben de leden van de Brandweer brigade uitgenodigd om dat bij ons te komen vieren. volgend week meer………