Zoals ik al had vermeld, het bushfire seizoen was vroeg begonnen, dit onder meer omdat we al bijna 3 maanden geen regen meer hebben gehad.

Alles is verschrikkelijk droog en heeft niet veel nodig om te branden, desondanks het feit dat er geen branden gesticht mogen worden, zijn er talloze gasten die hier niets mee te maken hebben en gewoon branden stichten, met all gevolgen van dien 🙁 Dit had dus tot gevolg dat er 30 tal branden woedde in ons woon gebied, en dat elke brigade was ingezet om die branden onder controle te krijgen, zo ook onze brigade. Bijna elke dag moesten de brigades eropuit, en zelfs dat was niet genoeg dus kregen we hulp van brigades uit ander regio’s (zo ver als van Sydney). De situatie had de status “Section 44” gekregen wat een soort nood toestand is, en met zich mee brengt dat alle middelen gebruikt mogen worden om de branden onder controle te krijgen. Dus werd er gebruik gemaakt van blus vliegtuigen, helikopters, en verschillende bulldozers om fire breaks te creëren. Dit houdt in dat een bulldozer iets vooruit van de brand haard alles omver gooit, zodat de brandweer auto’s er door heen kunnen. Als dat dan is gebeurt wordt er van die rand ook de boel in de fik gestoken, wat tot gevolg heeft dat als de branden elkaar ontmoeten er niets meer te branden valt, en het vuur dus dooft/stopt. Dit klinkt een stuk makkelijke dan het is, maar wordt veel gebruikt en is de beste methode, “vuur met vuur bestrijden” zoals het gezegde. Het is erg essentieel dat de brand dan dus niet over de fire break heen springt want dan is alles dus voor niets geweest. Het is dan de taak van de aanwezige brandweer wagens om die kant nat te houden. Het is dus ook belangrijk om te weten waar water gehaald kan worden want de water voorraad in de wagens in natuurlijk niet oneindig. via radio communicatie wordt iedereen op de hoogte gehouden waar er water te halen is, en meestal zet een van de brandweer wagens meestal een mobile pomp neer zodat iedereen die dan kan gebruiken om z’n watertank op te toppen. De blus helikopters worden gebruik voor terrein wat niet is te bereiken met brandweer auto’s. Op een van die momenten had het water reservoir van een van de helikopters problemen met een klep die niet meer dicht/open ging, en dus deze liet zakken zodat wij de klep konden dicht doen. Ik blijf het erg frustrerend vinden dat we zo druk zijn met al die branden die gewoonweg aangestoken zijn, ik kan in principe m’n tijd wel beter gebruiken. Desalniettemin is het wel zo dat alles wat nu is verbrand niet meer zal branden als het 40 graden wordt in de zomer en het dus veel moeilijker is om de branden onder controle te krijgen. Afijn d’r is wat regen voorspeld, wat we hard kunnen gebruiken, een hoop mensen zitten al weer zonder water.

 

Ondanks het feit dat we erg druk zijn geweest met het blussen van de bos branden toch nog wel wat tijd gevonden om aan de garage te werken en wat kleine klusjes te doen. Op dit moment is de garage zover dat ie afgesloten kan worden en zeg maar water dicht is. Er moet nog elektriciteit naar toe getrokken worden en de dakgoten moeten nog worden aangebracht, wat dan weer naar een grote watertank gaat (die we nog moeten aanschaffen). We zijn al begonnen om wat spullen ernaar te verhuizen, en ik blijf me verbazen hoe groot ie is geworden, wat een zaligheid zoveel ruimte ! Nu hebben in ieder geval geen problemen meer als die gigantische hagelbuien weer komen. Het is tenslotte bijna oktober, en dat is de storm maand, die elk jaar niet “teleurstelt” en de nodige stormpjes laat vallen, als er dan ook maar wat regen bij zit.

Heb ook nog een lamp vervangen, die we aan aantal jaren gelden nog in Nederland hadden gekocht, omdat die hier toen niet verkrijgbaar waren. Was eigenlijk vergeten dat we die nog hadden. Het huis waar we in wonen is met erg veel zorg gebouwt, maar dat geld neit voor de verlichting wat het goedkoopste van eht goedkoopste is. Dus het is de hoogste tijd om daar wat verandering aan te brengen, en wel te beginnen met de buiten verlichting. Aangezien eht hier pik donker is als we savonds laat thuis komen, was eht wel zo handing om verlichting te hebben wat automatisch aanspringt als het donker wordt. Nu dat doet deze lamp dus en de reden was toen we ‘m hadden gekocht een aantal jaren geleden. Ik meot zeggen dat het ook een stuk beter staat, dus maar eens kijken of we nog wat meer van de lampen kunnen vinden, zodat we er wat meer rond het huis op kunnen hangen.

Tot zover……..