Ben een maand geleden eindelijk begonnen met de bouw van de laundry/BBQ area. Dit stond al een behoorlijke tijd op de lijst van dingen te doen, meer dan een paar jaar om precies te zijn. Het beton lag er al een tijd, dat was gelijktijdig gedaan toen we het beton voor de garage lieten storten, een aantal jaren geleden. De bakstenen muur was ook al een tijd geleden gedaan, wat goed is want deze bakstenen worden nu niet meer gemaakt.

Aangezien het beton er al gelange tijd lag, en blootgesteld was aan de nodige weersomstandigheden, was het hoog nodig om dit schoon te maken. Gelukkig gaat dit met de hoge druk spuit zonder problemen, en omdat we water uit de dam gebruiken gaat dit niet tenkoste aan onze drinkwater vooraad, niet onbelangrijk.

Een van de redenen was waarom dit zo lang op zich heeft laten wachten was dat ik deze extensie graag met hetzelfde hout wilde maken wat al was gebruikt om de veranda te bouwen. Dit was geïmpregneerde hard hout, en was tot voor kort niet in staat om een leverancier te vinden. Nu wonen we in een (hard)hout producerende omgeving dus dit zou in principe geen probleem moeten zijn. Verder heb ik dit soort extensies ook nog nooit eerder gedaan, wat ook de situatie ook niet echt hielp. Uiteindelijk een gigantische houtzagerij (Henson Sawmilling) gevonden niet al te veel hier ver vandaan, die zo vriendelijk waren en het geduld op brachten om mij (een leek) het benodigde hout te leveren. Wim mijn maatje, had al een lange tijd geleden de berekeningen gemaakt om het allemaal structureel correct te maken, dus aan de hand van die bevindingen het hout besteld. Om wat afleveringskosten te besparen, een auto-ambulance geleend van Ray verderop in de bush, en het hout opgehaald. Had die auto-ambulance echt wel nodig, sommige stukken hout waren meer dan 5 meter lang. Afijn eenmaal thuis gekomen had Wim (die dat weekend bij ons was), effies geholpen het hout af te lade, omdat het om behoorlijke lengtes hard hout gaat, is het allemaal loodzwaar.

Wim had nog het een hen ander uitgelegd hoe ik het moest gaan doen, dus met vol goede moed begonnen, allereerst een stuk uit de bakstenen muur halen wat als een drager gaat fungeren van de hoofd balk van het dak. Dat was gedaan maar nu hoe krijg je in hemelsnaam die balk (schat dat dat die balk meer dan 150Kg weegt) in m’n eentje omhoog?? Wat creatief denken en met de behulp van “Bernie” (de Kubota tractor), uiteindelijk de balk op z’n plek gekregen de bucket kwam net hoog genoeg. Wat zou ik zonder “Bernie” moeten 😉

Voor de andere hoofdbalk dezelfde techniek gebruikt, en voor alle ander balken (die te zwaar om te tillen waren) heb ik de verrijdbare steiger gebruikt. Op de achterkant van de Datsun kon de balken op maat maken en dan verplaatsen via de steiger, perfect. Al snel was het eerste gedeelte van het dak frame klaar. Het 2 gedeelte duurde wat langer aangezien deze balken wat langer waren en hoger geplaatst moesten worden. Uiteindelijk was het gehele frame klaar, en was er erg tevreden mee.

En nu het metaal (golfplaten en dergelijken) bestellen, na dit was afgeleverd, een nieuwe uitdaging, heb je wel eens geprobeerd golfplaten van 7 meter lang te verplaatsen, en op het dak te krijgen in je eentje. Heeft de nodige vloeken op geleverd maar ook daar uiteindelijk een techniek voor gevonden, zodat het enigszins doenbaar was. Ook was de dakgoot die nu was gebuikt voor het huis (en wat verlengt moest worden) niet meer te krijgen dus iets gevonden wat daar het dichts bij kwam. Verder hebben we ervoor gekozen om wat licht door het toch redelijk grote dak te laten komen in de vorm van wat golfplaat wat van een soort plexiglas is gemaakt.

Toen dat er allemaal opzat ook nog wat yucca’s er voor geplant die ik recentelijk op de kop had getikt, en ik moet zeggen het ziet er niet slecht uit. Ben nu bezig met het aansluiten van de elektriciteit en water enzovoort, dus als dat is gedaan zal ik een update plaatsen.

Tot zover……………..