25 April word hier Anzac day gevierd, wat is te vergelijken met 4 Mei dodenherdenking in Nederland.

Normaliter gaan we dan rond de middag een lunch pakken in de kroeg om dan daarna Two-Up te gaan spelen. Ik heb hier al verschillende keren een stukje over geschreven, dus ik zal dat niet gaan herhalen. Dit jaar wilde we de eigenlijke “Dawn’ Service” daadwerkelijk bijwonen, maar zoals de naam al doet vermoeden dit gebeurt wanneer de zon opkomt (dawn). Dit komt erop neer dat je erg vroeg je bed uit moet, de service die wij wilde gaan bijwonen was in South Grafton en die begon om 4:50, wat in hield dat we voor vieren uit bed waren ! Een goede vriend van ons (Ray) die wat verderop woont heeft 2 tours in Vietnam gedaan, en loopt altijd mee in de parade in South Grafton, dus vandaar de reden dat we daar naar toe waren gegaan. Erg indruk wekkend allemaal natuurlijk, en afloop wordt iedereen uitgenodigd om naar de club te komen voor een ontbijt en wat bij te praten. Ook dat wilde we graag mee maken en dus gingen we op weg naar de club waar Ray ons uitnodigde om aan zijn tafel te zitten waar wat andere oud gedienden zaten netjes in het pak, en medailles opgespeld. Er werd ons gevraagd of we wat wilde drinken, en aangezien de meeste aan een biertje zaten of (Rum met melk) heb ik ook maar een biertje besteld, en Jeanette een kopje thee. Nou die rum en melk schijnen de soldaten die in de loopgraven hebben gevochten, s’ochtends te hebben gedronken tegen de bittere koude, dus een soort traditie. Ik hou van tradities, maar rum met melk gaat me iets te ver, ik vond het al erg goed van mezelf dat ik voor 6 uur s’ochtends aan het bier zat.

Inmiddels begon de zon langzaam op te komen wat een schitterend gezicht was boven de Clarence river. Afijn heb erg genoten van de verhalen van de oude diggers (zoals ze hier genoemd worden), want natuurlijk worden alleen de goede verhalen verteld de slechte herinneringen wordt liever niet over gepraat. Toen was het op een gegeven moment mijn beurt voor een rondje, toen ik eenmaal mijn rondje wilde gaan afrekenen kreeg ik te horen dat dat niet hoefde, voor het ontbijt was alle drank (let wel alle) gratis !!!! Ik vond dit een beetje ongeloofwaardig, heb dit nog effies geverifieerd met de gasten waar ik bij aan tafel zat, maar het was toch echt zo. Hier bleef het echter niet bij, betalen voor het ontbijt was op vrijwillige basis, oftewel “Gold Coin Donation” wat neer komt op een paar dollar. Wij vonden dit toch een beetje te gek worden, en hebben een bedrag gegeven wat op z’n minst normaal zou zijn voor dat gigantische ontbijt. Afijn rond de middag was er weer een parade voor de mensen die niet zo vroeg hun bed uit wilde komen, die we ook maar bij hebben gewoond, en wat me ook de kans gaf om wat te foto’s en filmpjes te maken.

Two-up hebben we dit jaar niet gespeeld, maar ik (we) hebben een onvergetelijke dag gehad, die we waarschijnlijk volgend jaar weer geheel over doen.

Ton zover……………….